Představme se prosím, já jsem koření.

Co je koření. Vše co člověk sní, nazýváme oficiálně poživatina. Ty dělíme na potraviny, které dodávají tělu potřebnou energii a látky pro stavbu těla.Druhou skupinou jsou pochutiny. Ty nemají žádnou výživovou hodnotu, ale při přípravě jídel se bez nich neobejdeme. Mají totiž výraznou chuť a vůni, nebo stimulují trávící šťávy a proto potraviny výborně doplňují,...

HODNOTA KOŘENÍ

Dnes se poptávka po koření poněkud zúžila. Některé druhy přestaly být pro zákazníky důležité, o některé není zájem vůbec. I přes to je poptávka poměrně stálá. To se ovšem nedá říci o cenách. Ty se výrazně mění. Ovlivňuje je nestálé počasí, výskyt chorob a škůdců i kvalita zpracování. Ani délka výrobního cyklu nenahrává nízkým cenám....

KDE SE VZALO TU SE VZALO KOŘENÍ

Historie koření začíná pravděpodobně již ve starší době kamenné, kdy lidé připravovali ulovené maso a přidávali k němu do jídla různé druhy a části rostlin. Dle archeologických nálezů se používal kmín a mák. V mladší době kamenné už lidé znali plno druhů koření i jeho léčivé účinky. Postupně objevovali další druhy, jejich chuť a vliv...

MEDVĚDÍ ČESNEK

MEDVĚDÍ ČESNEK – bylinka vonící po česneku. Zelená, chuťově i čichově výrazná bylinka. Celá rostlina je prostoupena účinnou silicí, obsahující sirné složky a čpavek. Dále obsahuje vitamín C, fytoncidy, hořčiny a další látky. Připisují se mu léčivé účinky, působí na trávení, imunitu, chrání cévy a pozitivně ovlivňuje krevní tlak i hladinu cholesterolu. Česnek se doporučuje...

CITRONOVÁ TRÁVA

CITRONOVÁ TRÁVA – CITRONELA Snižuje cholesterol v krvi, působí blahodárně na nervové choroby, horečky, malárii a chřipky. Čaj z listů citronové trávy usnadňuje trávení, zvyšuje schopnost koncentrace, stimuluje laktaci a napomáhá detoxikovat játra, močový měchýř a ledviny. Obvykle se citronová tráva kombinuje s česnekem, koriandrem, paprikou či šalotkou. Můžeme přidat do salátů, polévek, omáček, na...

ESTRAGON

ESTRAGON  Jeho anýzově vonící listy, které dodávají jídlu zvláštní nahořklou chuť, činí z estragonu nepostradatelnou surovinu francouzské kuchyně, kde se přidává do bylinných olejů a octů, majonéz, pomazánek a salátových zálivek, polévek a omáček k drůbeži, rybám a také červenému masu. Estragon významně podporuje tvorbu žluči, působí mírně močopudně, zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje...

ZELENINA JE DNES DRAHÁ

Čerstvá zelenina je dnes opravdu drahá a levná už asi nikdy nebude. Ne vždy je ale nutné používat čerstvou zeleninu. Sušená nebo-li dehydrovaná zelenina plnohodnotně nahradí zeleninu čerstvou, především v zimním období, kdy je zeleniny málo, některé druhy ani neseženete a při čištění vzniká velký odpad. Upravuje se postupným odpařováním vody a tím dochází k  postupnému snižováním...

Získejte peníze na svůj školní výlet, na hračky, výtvarné potřeby…..

Jsem obchodnice, ale také jsem před pár lety založila občanské sdružení, které se stará především o volnočasové aktivity dětí. Vím tedy, jak složité je získávat zákazníky a zároveň i to jak složité je sehnat finanční prostředky na výlet, hračky, výtvarné pomůcky….. . Napadlo mne spojit tyto dvě věci a vzájemně si pomoci. Firma ELPO Záhornice...

OREGANO nebo-li DOBROMYSL

  OREGANO – DOBROMYSL  Oregano Oregano je velmi podobné majoránce, možná s tím rozdílem, že je vhodnější k léčebným účelům. Má mírně slanou, kořeněně aromatickou chuť, které se využívá hlavně v italské kuchyni na těstoviny, pizzu a jiné pokrmy z rajčat v čerstvém stavu. Oregano je výborným kořením, jež umožňuje strávit tučná a vydatná jídla....

DOMÁCÍ UTOPENCI

DOMÁCÍ UTOPENCI Recept: 1,5 kg kvalitních špekáčků 0,5 kg cibule na kroužky, sklenice 3-5 l Nálev: 0,4 l octa, 0,6 l vody, 1 pol. lžíce soli, 3 pol. lžíce cukru, 1 lžíce oleje, 1 balení směsi koření na utopence. Nálev povaříme asi 5 minut a necháme vychladit. SMĚS NA UTOPENCE – cibule, česnek, paprikové floky...

  • Archivy
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky