Jak uvařit dobré těstoviny.

Jak uvaříte ty nejlepší špagety?těstovinyX
Tak v první řadě je třeba říci, že rozdíl kvality v těstovinách prodávaných na našem trhu je obrovský. Rozhodně nedoporučujeme ty nejlevnější. Mrkněte sem.
Budete také potřebovat velký hrnec s pokličkou a dostatečně velký cedník.
Těstoviny musí mít hodně vody, čím více tím lépe. Je třeba, aby se ve vodě volně pohybovaly a nelepily se k sobě a k hrnci. Na 500g těstovin ( jedno balení) dejte aspoň 8l. vody. I když budete vařit jen malé množství, určitě dejte minimálně 3l. vody. Myslete také, že těstoviny při vaření zvětší svůj objem.
Na 500g těstovin také použijte cca. 2 lžičky soli. Tu přidejte do vody až když se začne vařit a těsně před tím, než do ní dáte těstoviny.
Někdo přidává olej do vody, aby zabránil slepení těstovin, někdo ne. Já přidávám do vody vždy pár kapek, pro klid svědomí. Můžete také přidat pár kapek do už hotových těstovin a promíchat je. Ideální je pochopitelně použít olej olivový.
Ve chvíli, kdy je voda osolená a vře, dejte do ní všechny těstoviny najednou a zamíchejte je. Špagety vezměte do ruky a postavte je doprostřed hrnce. Pak naráz uvolněte ruku. Špagety se rozpadnou do vějíře po obvodu hrnce a během pár vteřin změknou. Pomocí vidličky je pak celé ponořte do vody. V okamžiku, kdy dáte těstoviny do vody, vám voda zchladne, proto je hned přikryjte pokličkou, aby se opět dostala co nejdříve do varu. Pak pokličku sundejte, nebo jí položte na hrnec tak, aby mohla utíkat pára z hrnce ven.
Al dente, tak by měly být těstoviny uvařené, ale co to je to al dente? Znamená to, že těstovina je uvařená tak, že je na zkus malinko tuhá. Ne však nedovařená. Je-li na obalu napsána doba varu 8-10min. al dente je 8minut. Ale pozor, záleží také na velikosti hrnce, kvalitě a množství těstovin a teplotě vody.
Hned jak jsou těstoviny hotové, přendejte je do cedníku a vyklepejte z nich vodu. Nenechávejte je dojít, odstát a podobně, jen se vám rozvaří. Ani v cedníku je dlouho nenechávejte, jinak se slepí. Hned s nimi pracujte dál.
A ještě k dávkování. Doporučuje se cca. 100g suchých těstovin na 1 porci, ale záleží na vás.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Archivy
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky