Zázrak jménem CHILLI PAPRIČKY

Účinné látky v chilli papričkách
    chilli-papriky-cele-50gLátka obsažená v chilli papričkách nebo feferonkách se jmenuje „kapsaicin“ (80% zásob drogy se nachází v žebrech a semenech paprik), která se dobře rozpouští v tucích. Jedná se o rostlinný alkaloid, který dráždí receptory nervových zakončení jazyka a tím způsobuje pocit pálení. Ostrost koření závisí na druhu (obsahu kapsaicinu) včetně jemně kořenité s pikantní chutí připomínající spíše zeleninu než koření až po ty ďábelsky pálivé. Kapsaicin povzbuzuje krevní oběh, snižuje hladinu sérového cholesterolu, triacylglycerolu (hlavni složky lipoproteinů, které hrají důležitou roli v metabolismu jako zdroje energie a přenašeče výživového tuku) a omezuje tvorbu tukových depozit v tepnách. Kromě toho ředí krev a předchází tak vzniku trombózy, srdečního infarktu a mozkové mrtvice. V poslední době se se o chilli diskutuje jako o náhražce Aspirinu. Kapsaicin a dihydrokapsaicin brání vzniku krevních sraženin. A právě antikoagulační účinky chilli by mohly nahradit Aspirin, který kardiaci užívají na ředění krve, a to bez neblahých vedlejších účinků, jak v prevenci onemocnění srdce, tak již při rozvinuté chorobě. Silné antibakteriální vlastnosti kapsaicinu jsou účinné rovněž v prevenci chronických zánětů dutin proti ucpanému nosu. Ostrá pálivost podporuje sekreci a pomáhá očišťovat sliznici nosu.
chilli-vloky-50gČervené plody pomáhají snižovat vysokou hladinu inzulinu v krvi. Australští vědci prokázali, že množství inzulinu potřebného ke snížení krevního cukru po jídle je nižší, jestliže pokrm byl kořeněn chilli. Tvoří-li chilli pak pravidelnou součást jídelníčku, potřeba inzulínu klesne ještě níže. Navíc bylo zjištěno, že účastníci výzkumu, kteří ve své kuchyni čili papričky obvykle nepoužívají, měli sníženou chuť k jídlu, a to zvláště na tučné, slané a sladké pokrmy. Zjistilo se, že konzumace červených papriček může pomáhat regulovat apetit a spalovat více kalorií po jídle zvláště u lidí, kteří nekonzumují toto koření pravidelně. Mimo dalších látek obsahuje hlavně vitamíny C, karoten B a E. Papričky podporují chuť k jídlu, ale ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí (!). V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř. Mají příznivý účinek na zažívání. Hřejivé a povzbuzující účinky chilli papriček se používají se při nachlazení, tlumí revmatické bolesti při slabém krevním oběhu a také zlepšují stravitelnost tučných a těžkých pokrmů, protože podporují vylučování trávicích šťáv. Masti s výtažkem čili pomáhají lidem, kteří trpí artrózou, mazáním se zlepší prokrvení postiženého kloubu. Nové výzkumy rovněž odhalily, že výtažek z papriček v kombinaci s další látkou může vytvořit účinné anestetikum. Je prokázáno, že kultury zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením, snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi, zejména těmi co vyvolávají průjem. Chilli přivodí změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese. Chilli je považováno také za afrodisiakum.
chilli-mletePapričkami chilli označujeme dnes různé druhy početné členy rodu Capsicum jako například: Serrano, Habanero, Chipotle nebo Jalapeňo aj. V obchodech se navíc setkáme nejen s celými plody, ale spíše také různě upravenými směsmi jako koření – mleté chilli koření, cayenský pepř, feferonky nebo jako různé omáčky (Tabaco, Chilli omáčka aj.). Názvem cayeský pepř bývá často označován prášek ze sušených chilli papriček. Má žlutou až červenou barvu a velmi palčivou chuť. Je to jemně mletý prášek z chilli paprik dlouhých asi 5-20 mm („Capsicum frutensens L.“). Jméno získalo od přístavního města Cayenne ve Francouzské Guayaně a do Evropy se dostalo koření krátce po objevení Ameriky.
RECEPTY:
Při horečce: Do horkého bylinného čaje s medem přimýchejte na špičku nože chilli , vypijte ho a ulehněte do postele.
Při trávicích obtížích: kořeňte svá hlavní jídla cholli. Pozor- při bolestech žaludku chilli vynechte.
Příčiny velké obliby chilli papriček Obecně řečeno plody tohoto koření podle odrůdy svou pálivou chutí více prokrvují receptory na sliznici v ústech a s nimi i sousední „chuťové“ nervy“. Jídlo nám chutná lépe a intenzivněji vnímáme jednotlivé chutě (sladkost, kyselost, slanost a hořkost). Ostrá chuť ovlivňuje i vnímání bolesti. Pokud začne být pálení v ústech nesnesitelné, spustí náš organismus nouzový režim. Stejně jako při těžkém poranění produkuje více endorfinů, které vyvolávají určitý druh euforické nálady, mluvíme o tzv. „propert-high-efektu“. Ostré jídlo působí v tomto okamžiku jako droga způsobující pocit štěstí. Oheň v hrdle otevírá póry po celém těle, od hlavy až k patě. Začínáme se potit a v důsledku toho klesá naše tělesná teplota. To je jeden z důvodů, proč obyvatelé zemí s horkým podnebím tak rádi jedí ostré pokrmy.


Zdravotní přínos chilli papriček

Při nákupu čerstvých plodů chilli si všímáme slupky, která by měla hladká a měla by se přirozeně lesknout. Důležitá je i pevnost papričky, nekupujeme scvrklé a na pohled „ochablé“ plody. Čerstvé papričky vydrží bez újmy až týden v lednici. Můžeme je i zamrazit, ale ztratí tak na své pikantní chuti. (Dadala je doporučuje uchovávat i po dlouhou dobu zcela zalité v mikrovlnce zahřátým olejem v uzavřené nádobě víčkem v chladničce.
Sušené celé chilli se liší vzhledově podle odrůdy a země, ze které pocházejí. Sušením (na slunci nebo uměle) se chuťové vlastnosti chilli mění, tedy i jejich pálivost. Některé voní po lékořici, jiné po tabáku, oříšcích a čerstvém ovoci. Sušené plody vydrží dobře uskladněné (ve vzduchotěsné nádobě) skoro bez omezení.

Použití chilli papriček v kuchyních

  • Používají se papričky čerstvé a sušené, dále pomleté a ve směsích spolu česnekem, majoránkou, hřebíčky novým kořením, cuminem a někdy i cibulovým práškem. Potravinářský průmysl i hospodyňky chilli využívají přípravě masových i nakládaných zeleninových konzerv ( např. Kim-Chi), uzenin, konzervaci ryb a vytváření různých např. grilovacích směsí. Používá se na kořenění zejména jižních zelenin, přidává do masových šťáv a jídel, jak z vepřových tak hovězích i rybích mas. Můžeme mleté chilli použít i při přípravě hrachu, čočky, krémových a masových a rybích polévek, dále při pečení včetně kuřat, husí, kachen a zcela nezbytné jsou v guláších (např. „Chilli con Carne“, Gulyás ) a omáčkách („Tabasco“). Chilli je typickým kořením jihoamerické (např. v „Empanadas“, „Euchiladas“), indické, čínské, thajské, indonéské („Sambal“) kuchyních aj. se širokým spektrem použití.

     

  • Použitá literatura
  • Mgr. Pavla Kurková: , článek v časopisu „Moje zdraví“, číslo 3, strana 78-81, 2011„Někdo to rád ostré“
  • A Šedo, J. Krejča:, str. 66, vydala Príroda Bratislava, 1983„Koreniny“
  • Jan Kybal: „Naše a cizí koření“, Státní zemědělské nakladatelství Praha, 1988
  • Dagmar Lánská a kol.:“Koření pro každé vaření“, str. 145-147, Práce Praha v Praze, 1979.
  • Blog Poutníci časem
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Archivy
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky