NEKONEČNÁ ŘADA KOŘENÍCÍCH SMĚSÍ
Nekonečná řada? Ano! Výrobců koření je na našem trhu spousta a každý si míchá své kořenící směsi. Některé jsou si velmi podobné a některé jsou zase velmi specifické. A aby toho nebylo málo, dá se většina z nich použít na několik způsobů. Každopádně fantazie výrobců je velká a každou sezónu se snaží překvapit něčím novým. Proto nekonečná řada. Jak se ale v tak velkém množství orientovat.
Rozdělení dle použití: směsi k běžnému vaření – směsi na grilování – směsi k výrobě domácích potravin – směsi do salátů, zálivek a pomazánek-marináda- směsi léčivé.
Rozdělení dle složení: může být: Směsi paprikové (obsahující větší množství papriky) – směsi bylinkové(obsahující větší množství bylinek), směsi zeleninové(obsahují větší množství sušené zeleniny)- směsi bez papriky (směsi obsahující především koření mimo papriky) -na sladké pokrmy.
Rozdělení dle chuti: nepálivé – jemně pikantní – pikantní – ostré.
Rozdělení dle konzistence: hrubé- jemné – tekuté- sekané.
Rozdělení glutaman/sůl –
S glutamanem a solí – velmi výrazná chuť díky glutamanu.
Bez glutamanu – chuž již méně výrazná, trochu ji zvýrazňuje sůl.
Bez soli a glutamanu – čisté koření. Ze zdravotního hlediska super, ale na chuť bez soli není dnešní člověk zvyklý. Jídlo je třeba trochu přisolit.
A jak se vyznat ve směsích na grilování? Odpověď najdete zde.