Ve staročeské kuchyni byla hojně využívána. Neobešla se bez ní svíčková, ani domácí klobásy. Pro svou vůni a peprnou chuť podobnou tymiánu, oreganu a majoránce ji lze využít skoro všude: při přípravě tučného masa, uzenin, skopového nebo v houbových jídlech, polévkách či zeleninovém ragú. Hodí se do jídel obsahující luštěniny a jiné potraviny, které nadýmají. Používá se i do klobás a nakládaných okurek. Lidem, kteří z nějakého důvodu nemůžou pepř jej dostatečně nahradí.
Má protiprůjmové účinky, pomáhá proti nadýmání. Odvar ze saturejky podporuje chuť k jídlu, zlepšuje zažívání, působí močopudně a protizánětlivě. . Zlepšuje chuť k jídlu, trávení a dezinfikuje zažívací trakt.
Tento zázrak najdete v našem E-SHOPU.