Šafrán( krokus)
V kuchyni se používá hlavně na obarvení pokrmů, od omáček přes polévky až po mléčné výrobky. V Asii se s jeho pomocí připravují aromatizované rýžové speciality nebo dary moře, ve Španělsku paella, v Itálii milánské rizoto a ve Francii rybí polévka bouillabaise. Šafrán má nahořklou až jemně pikantní chuť. Dobře se doplňuje s česnekem, bazalkou nebo rozmarýnem. Můžete jím obarvit máslo, sýry,omáčky či těsta. Je nejdražším kořením na světě.
Z každého květu se sbírají pouze 3 blizny, které je třeba usušit. Na 1kg šafránu je třeba 150 000 – 200 000 blizen. Díky obsaženým látkám je nejen kořením, ale i výborným barvivem.
Šafrán je znám jako prostředek na posílení srdce.Pomoci může i při menstruačních potížích. Také se osvědčil při pomoci proti poruchám potence a neplodnosti. Přináší tělu energii.Používá se při přípravě jídel z masa a zeleniny. Také do polévek a omáček.