Existuje asi 2000 popsaných druhů pepře. Chuť a vůni pepře určuje obsah silic. Jeho pálivost určuje obsah Piperinu ( alkaloidu). Ne všechny druhy pepře, které na našem trhu seženete, jsou opravdu plodem pepřovníku černého, proto si je teď trochu rozdělíme.
Pepřovník černý (Piper nigrum) pochází původně z jihozápadní Indie. Dnes však na jeho plantáže narazíte ve všech tropických i subtropických částech světa. Spolu s paprikou je pepř nejobchodovanějším kořením na světě. Z této rostliny získávají její pěstitelé hned 4 druhy pepře. Pepř černý – dozrálé plody fermentované a
usušené na slunci. Pepř bílý – zralý plod, kterému se máčením ve vodě sloupne
slupka , po té se dosuší. Pepř zelený – nezralý plod, který se suší v horkém vzduchu, nebo se zmrazí. Také se často nakládá do slaných octových nálevů. Pepř červený (růžový) – není pravým pepřem, je původem z brazilského pepřovníku. Sečuánský pepř – sušené plody čínského druhu jasanu (žlutodřev peprný) má palčivou aromatickou až otupující chuť. Cayenský pepř – není pepř, ale druh velice ostré papriky. Na trhu seženete i pepř pomerančový, citronový, česnekový – což je pepř smíchaný s další ingrediencí