Stupnice barvivosti papriky ASTA
PAPRIKA MAĎARSKÁ PAPRIKA ASTA 140 PAPRIKA ASTA 60
Asta je kolorimetrický index. Číslo udávající množství červeného barviva obsaženého v paprice, tedy schopnost papriky barvit. Nepleťte si to prosím s barvou paprikového prášku, tu ovlivňuje několik faktorů jako je třeba oblast pěstování, působení světla a další, proto může mít různé odstíny. Za standardní papriku je považována Asta 80, ta je vhodná pro běžnou přípravu jídel. Asta 40 a 60 se používá především v masném průmyslu a do kořenících směsí. Asta 100 až 160 nachází využití tam, kde je žádána výrazná červená barva pokrmu, například v krajových uzeninách, v gulášové polévce… Na našem trhu najdete především papriku španělskou a papriku maďarskou. V omezené nabídce pak ještě papriku slovenskou. Maďarská paprika je všeobecně považována za kvalitnější a tomu odpovídá i její cena. Někteří výrobci míchají papriku maďarskou s levnější paprikou z jiných zemí. U takové papriky by tato skutečnost měla být uvedena na obalu. I v naší nabídce najdete několik typů paprik. Vzhledem k našim nízkým cenám upřednostňují naši zákazníci španělskou Astu 140 a maďarskou papriku.