Které koření na grilování je to pravé pro mé hosty?

V první řadě záleží na tom, pro koho grilujeme.  Mužská část lidí sedících okolo grilu dá nejspíš přednost ostřejší chuti a není to jen o té chuti.  Pepř podporuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá proti nadýmání. Mimo to  stimuluje činnost srdce a pohlavních orgánů. V dávných dobách jej dokonce církev kvůli tomu zakazovala používat.  Účinky chilli které pálivé směsi většinou obsahují by vydaly na samostatný článek , který na tomto webu také najdete Ve zkratce však můžu říct, že chilli podporuje vylučování trávících šťáv a tím zlepšuje stravitelnost  tučných a těžkých pokrmů, snižuje hladinu cukru v krvi. Velice doporučuji  přečíst si článek o chilli papričkách zde.

Zatím co dámy až na pár výjimek, upřednostní chuť lehce pikantní, nebo nepálivou. Pro pány tedy vybereme směsi, které obsahují především chilli a pepř. Pro dámy zvolíme směsi, které toto koření neobsahuje, nebo jej obsahuje jen malé množství. Obecně platí, že čím více druhů koření směs obsahuje , tím menší množství od každého druhu a tím i menší pálivost. Obsah směsi najdete vždy na obalu, mimo to vám na požádání zašleme kompletní seznam našeho koření včetně obsahu každé směsi.

Chápeme, že zdlouhavé vyhledávání v e-hopu není pro každého. Další věcí  kterou naši zákazníci řeší, je grilování a děti. Děti a především ty mladší by se měli rozhodně pálivým směsím vyhnout. Ani velké množství nepálivého koření není příliš vhodné. Nejlepší jsou tedy pro ně směsi obsahující hodně druhů bylinek, případně maso jen trochu osolte.

Dalším hlediskem je co budete grilovat. Na steaky je rozhodně nejlepší směs s velkým množstvím pepře, případně pouze drcený barevný pepř a trocha tymiánu. Na drůbeží maso se více hodí jemnější, ne příliš pálivé směsi a bylinky. Vepřové maso a sýr snese téměř jakoukoli směs, pálivou, lehce pikantní i nepálivou. Na zeleninu a houby potom volíme spíše nepálivé směsi obsahující hodně bylinek.

A jak v tak velké nabídce vybrat to nejlepší?  Většinou  každý začíná u klasických směsí jako je Grilovací, Country, Na kuře, Zlaté kuře, Barbeque. Později potom zkouší i ostatní směsi. Například Thajský grill s badyánem, Krkovička s oreganem,  Medvědí gril s medvědím česnekem , nebo Čarodějku která obsahuje 24 druhů koření včetně skořice a zázvoru.  Očekáváte-li větší společnost, naložte maso do několika druhů směsí  k tomu naservírujte grilovanou zeleninu a saláty a udělejte pro své hosty ochutnávku. Bude to pro ně jistě zpestření a každý si najde co mu chutná.

Co je ale nejdůležitější!  Při grilování  je nejlepší koření promíchat s olejem a trochou piva, aby dobře drželo a potravinu touto směsí jen důkladně potřete peroutkou, nebo štětečkem. Pak dejte potraviny do misky, přikryjte fólií a nechte  aspoň hodinu a déle v ledničce.

 

Dobrou chuť!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Archivy
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky