Krůtí maso je jedno z nejzdravějších. Proti ostatním, běžně používaným druhům má vysoký obsah bílkovin a nižší obsah tuků. Nepůsobí usazování cholesterolu v cévách. Je ideální pro dietáře a výborně nahrazuje ostatní druhy masa.
Prsní svaly – bílé maso vhodné na pečení i vaření. Výborné je i uzení či grilované. Ideální je na řízečky nebo roládu.
Horní stehno – lze použít podobně jako telecí na řízky, pečeni, k omáčkám…
Spodní stehno – je nejtmavší a nejtučnější část krůty. Vhodné na vaření, pečení a dušení.
Krk – Můžeme jej upéci, případně použít do polévky. Obrané maso můžeme přidat i do rizota, těstovin a podobně.
Letky – tuto část krůty lze opéci, nebo ugrilovat. Ideální pro ty z vás, kteří milují kůžičku.
Křídla – připomínají něco mezi telecím a kuřecím masem. Nejlepší a nejvhodnější úpravou je pečení.
Biskup – někdo jej miluje, někdo by se ho nedotkl. Patří mezi ty tučnější části drůbeže. Výborný je pečený nebo uzený.
Játra – na rozdíl od kuřecích jsou pevnější a pochopitelně větší. Upravovat je můžeme tak jako u ostatních druhů zvířat restováním.
Žaludek – Tento sval je skvělý v polévce či v guláši.