UČÍME SE JÍST EKONOMICKY A KVALITNĚ

 

Je tu konec května a to je čas, kdy může každá chytrá hospodyňka začít myslet na zdraví svých blízkých a na finanční rozpočet své domácnosti. Postupně budeme do tohoto článku přidávat chytrém recepty a návody jak na to.

 

UŠETŘÍTE ?

Cca. 4l. výborné domácí bezové šťávy bez umělých éček za cenu 2 cukrů, případně ještě 4 citrónů a lžičky kyseliny citronové.                   Výrobní cena cca 4l. 70,- (cena bezového sirupu bez konzervantů, tedy toho kvalitnějšího na trhu 0,75l. 38,-)

BEZOVÁ ŠŤÁVA : 25 velkých bezových květů namočíme do 2l. vody a necháme je tam 24hod.Můžeme přidat i 4 pokrájené citróny. Druhý den přecedíme  přes plátno, skvěle poslouží i látková plena. Přidáme 2kg cukru krupice a lžičku kyseliny citronové. Povaříme tak, aby se cukr rozpustil a necháme vychladnout.( Někdo ani nevaří) Plníme do skleněných lahví  třeba od moštu, nebo od alkoholu, ideální jsou ty z tmavého skla. Láhev naplňte téměř po okraj a nakonec přidejte lžíci rumu, který nám šťávu zakonzervuje a ta se pak nekazí. Rum zůstane nahoře a tak jej můžete téměř všechen po rozdělání lahve vylít. Šťáva bude řidší, než ta kupovaná. Její hustota záleží na množství cukru. Můžete použít i další čerstvé bylinky, já mám ráda např. lipový květ. Lahve skladujte v chladnu a ve tmě, značně tak prodloužíte trvanlivost a vydrží vám do další sklizně. Pokud nemáte barevné lahve, stačí ty bílé omotat alobalem.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Archivy
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky