JAK SE O KOŘENÍ STARAT

SKLADOVÁNÍ KOŘENÍ

Chceme-li na plno využít  léčivou i kořenící schopnost koření, je dobré se s ním naučit dobře zacházet.  Sama jsem si ověřila, že koření lze uchovat velice dlouho, podmínkou je však dobrém skladování.  Koření  vždy skladujte v dobře uzavíratelné kořence aby nevyčichlo. Ideální je kořenka skleněná, sklo snese dlouhodobý kontakt s agresivními silicemi, které některé druhy koření obsahují. Dalším nebezpečným faktorem, na který vás chci upozornit je vlhko a pachy z jídla. Vlhké koření plesnivý a vytváří se v něm škodlivé mikroby. Také světlo a teplo koření rozhodně neprospívá. I moly si rádi na koření pochutnají, hlavně na bylinkách jako je majoránka, petrželka a podobně. Dokonce jsemuž viděla i chilli papričky napadené nějakým broučkem.

Jak tedy nejlépe koření skladovat? V tmavé kořence se zabroušenou zátkou případně šroubovým uzávěrem který dobře těsní. Postavíme ji na tmavé, suché a nepříliš teplé místo. Rozhodně není vhodné postavit kořenky do poličky proti oknu, nad sporák a už vůbec nedoporučuji nechávat koření v obalu ve kterém se prodává uzavřeným kolíčkem nebo gumičkou. Tyto obaly jsou pouze přepravní.

Tmavé kořenky se zabroušeným uzávěrem jsou nejvhodnější, ale také ne nejlevnější. Zlaté české ručičky si ale určitě poradí. Sklenička se šroubovacím víčkem, pomalovaná barvou na sklo, potažená látkou nebo jiným materiálem určitě také postačí. A budete li chtít kořenky využít zároveň i jako dekorativní prvek v kuchyni, pověste poličku tak, aby na ní dopadalo co nejméně páry a tepla od sporáku.

Kořenky pak můžete umístit na různá místa v kuchyni. Na poličku na zdi, do zásuvky, do špajzky. Přilepte na skleničky magnetky a můžete je jednoduše přidělat na magnetické pásky, nebo kovovou desku.

A ještě něco. Ke kořenkám je dobré mít hmoždíř, ve kterém můžeme koření utřít a to jak čerstvé bylinky i některé sušené koření. Ideální je mít po ruce i mlýnek na koření. Mleté koření vydrží v kvalitní kořence zhruba 1 rok, celé až 3 roky. Pochopitelně ale za tu dobu pomalu ztrácí svou chuť a vůni. Čerstvě namletý pepř je k nezaplacení.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Archivy
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky