Recept: 5kg vepřového bůčku, 3kg vepřové kýty,2kg vepřové plece. Máte-li jiný druh masa než je vepřové, můžete použít místo plece, nebo kýty. Bůček zachovejte, sádlo je v klobáse důležité. Bez něj bude suchá a nebude chutnat. Naopak, bude-li tuku v klobáse moc, bude se vypékat. Koření, střívka
POZOR: používejte vždy čerstvé maso. Mražené není k výrobě domácí uzeniny vhodné.
Doporučujeme místo jednotlivých druhů koření koupit již namíchané směsi. Jejich složení a vyváženost jednotlivých ingrediencí vám zaručí dobrý výsledek. Dávkování je uvedeno na obalu. Jedno balení vystačí na více dávek klobás.
PAPRIKOVÁ KLOBÁSA -paprika sladká a pálivá, pepř, kmín, česnek.
OSTRAVSKÁ KLOBÁSA -paprika pálivá, pepř, kmín, koriandr, česnek.
BYLINKOVÁ KLOBÁSA -pepř, kmín, zázvor, muškátový ořech, petržel nať,cibule, paprikový granulát zelený.
Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostičky. Přidáme koření dle návodu na sáčku a necháme vše v chladnu do druhého dne. Druhý den pomeleme maso na mlýnku s většími otvory a dobře promýcháme. Nacpeme maso do střívek a střívka uzavřeme. Naplněné dáme ještě na noc do chladna dozrát a po té udíme na 90 stupňů celsia asi 6 hodin.