KURKUMA

KURKUMAkurkuma

I když se kurkumě přezdívá nepravý šafrán, nedoporučuje se používat ji místo něj, protože je příliš ostrá. Její chuť je ostře kořeněná až trpká (podobná zázvoru). Pro význačnou kořennou chuť se kurkumy používá jako koření při přípravě různých omáček, přidává se do hořčice, hodí se také k přípravě tekutého koření – worcesterské omáčky a nejrůznějších druhů koření kari. Osvědčí se ve slaných pokrmech (rýže, polévky, brambory, těstoviny, omáčky).
Kurkuma je známá ne jen jako koření, ale i jako barvivo a především jako lék.

Obsahuje Kurkumin, barvivo který působí protizánětlivě. A látku zvanou Choleretikum zvyšující vylučování žluče a zlepšující trávení. Kurkuma dodává energii, ničí škodlivé bakterie, pomáhá proti bolesti zánětům. Pomáhá při problémech s játry. V zažívacím traktu ničí škodlivé bakterie, aniž by škodila přirozené střevní flóře.Kurkuma snižuje cholesterol a zmenšuje sklon k trombóze, zmírňuje záněty kloubů, zvláště v ramenou, kolenou a loktech, zklidňuje zánět a bolesti při revmatické artritýdě.
– Kurkumu rozhodně zařaďte do svého jídelníčku. Použijte ji samotnou přimícháním špetky do omáčky, polévky, těsta nebo masové směsi, případně používejte směs Kari, která kurkumu obsahuje. Přibarvují se jí také těstoviny. Chuť kurkumy není nijak výrazná, ale její léčivé účinky rozhodně ano.
– Při nečisté pleti: smíchejte 1 polévkovou lžíci mandlového oleje a 1 kávovou lžičku kurkumy. Potřete tímto navlhčenou pleť a za 15min. omyjte pleť teplou vodou.

 

Tento zázrak najdete i v našem E- SCHOP.

 

 

  • Archivy
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky