SMĚSI KOŘENÍ – jak se v nich vyznat

IMG_4682NEKONEČNÁ ŘADA KOŘENÍCÍCH SMĚSÍIMG_4663

Nekonečná řada? Ano! Výrobců koření je na našem trhu spousta a každý si míchá své kořenící směsi. Některé jsou si velmi podobné a některé jsou zase velmi specifické. A aby toho nebylo málo, dá se většina z nich použít na několik způsobů.  Každopádně fantazie výrobců je velká a každou sezónu se snaží překvapit něčím novým. Proto nekonečná řada. Jak se ale v tak velkém množství orientovat.

Rozdělení dle použití: směsi k běžnému vaření – směsi na grilování – směsi k výrobě domácích potravin – směsi do salátů, zálivek a pomazánek-marináda- směsi léčivé.

Rozdělení dle složení: může být: Směsi paprikové (obsahující větší množství papriky) – směsi bylinkové(obsahující větší množství bylinek), směsi zeleninové(obsahují větší množství sušené zeleniny)- směsi bez papriky (směsi obsahující především koření mimo papriky) -na sladké pokrmy.

Rozdělení dle chuti: nepálivé – jemně pikantní – pikantní – ostré.

Rozdělení dle konzistence: hrubé- jemné – tekuté- sekané.

Rozdělení glutaman/sůl –

S glutamanem a solí – velmi výrazná chuť díky glutamanu.

Bez glutamanu – chuž již méně výrazná, trochu ji zvýrazňuje sůl.

Bez soli a glutamanu – čisté koření. Ze zdravotního hlediska super, ale na chuť bez soli není dnešní člověk zvyklý. Jídlo je třeba trochu přisolit.

A jak se vyznat ve směsích na grilování? Odpověď najdete zde.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Archivy
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky