Kardamon obsahuje karboxylové kyseliny, éterické oleje a vitamíny. Příjemně voní a jeho chuť je kořenitá a nasládlá. Použít jej můžete do koláčů a pečiva, perníků, vánoček, preclíků, mazanců i dortů. Stejně jako badyán nebo anýz, tak i kardamom je možné přidat do nejrůznějších pudinků a ovocných kompotů. Znám je i tzv. kardamomový chlebíček. Výborně se ale hodí i do uzenin, masových, rybích i bramborových specialit. V asijské kuchyni se používá do jídel jako je kari nebo pilaf.
Kardamon má také příznivé účinky na lidský organismus, a to například na trávicí ústrojí, na nervovou soustavu. Je výborný při onemocnění dýchacích cest a působí i preventivně. Má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu a mnohé další. Dá se využít v případě, že máte kocovinu. Již ve staré Indii byl používán při bolestech žaludku a nadýmání. Mimo to i podporuje chuť k jídlu a povzbuzuje krevní oběh. Můžete si z něj udělat čaj, odvar, nebo jen tak žvýkat semena.
Kardamon vám pomůže v případě, že máte problém s vlastním já. Nelíbí se vám, jak se chováte, co děláte, nemáte se rádi. Kardamon vám pomůže najít lásku k sobě samým.
– Přidejte do kávy špetku kardamomu, káva tak bude stravitelnější.
– Při nadýmání a nechutenství: 1 kávovou lžičku mletého kardamonu spaříme s 1 kávovou lžičkou bylinného čaje dle vlastní chuti. Necháme 5 min, odstát. Oslaďte medem a pijte šálek před obědem a před večeří.
– Žvýkání kardamomu osvěžuje dech.
Tento zázrak najdete v našem E-SHOPU.