Grilování je v létě při různých oslavách a jiných příležitostech ideální druh pohoštění. Jednoduché, rychlé a všichni jsou spokojeni. Při velkém množství hostů už to ale může být organizační a časový problém.
Jako občerstvení a zároveň zlatý hřeb vašeho grilování může být grilovaná krůta. Je to sice trochu složitější než grilovat plátky masa, ale výsledek a obdiv vašich hostů určitě stojí za to. S námi to hravě zvládnete. Máme pro vás podrobný postup jak na to.
Co budete potřebovat: Gril, který se dá dnes již na mnoha místech zapůjčit. Krůtu, kterou vám ve specializovaných prodejnách na drůbeží maso prodají už naloženou. Neseženete-li naloženou krůtu, je třeba cca. 3 dny před grilováním napíchat pomocí jehly do masa na několika místech roztok vody a soli a nechat krůtu v chladnu. Můžete použít injekční stříkačku a silnější jehlu, případně je možné v domácích potřebách zakoupit jehlu na nastříkání masa. Dále si připravte alobal, drát, metlu a štětec nebo mašlovačku na potírání.
1. Nejprve si připravíme marinádu na potírání. Budeme potřebovat olej, směs koření na krůtu, pivo, misku a metlu. Na krůtu velkou cca. 10kg budeme potřebovat 200g koření,200ml. oleje a 300ml. piva. Do misky dejte koření a olej, postupně přidávejte pivo a míchejte metlou. Konzistence marinády musí být podobná řídké kaše, tak aby v ní neplavaly nerozmíchané kusy koření a zároveň aby nebyla úplně řídká a zbytečně neztékala do ohně. Bude-li třeba, přidejte trochu piva, či oleje.
2. Navlékneme krůtu na gril. V místech kde končí krk ji zpevníme drátem. Stejně tak upevníme drátem ke grilu křídla a stehna, tak aby nevyčnívala a gril se mohl bez problémů otáčet. Pro jistotu můžete krůtu propíchnout drátem i na hrudi a i v tomto místě připevnit ke grilu.
3.Takto připravenou krůtu potřete připravenou marinádou a dejte na oheň. Počítejte s tím, že než budete moci krůtu začít konzumovat, budete ji grilovat min. 4-5hod. Záleží na intenzitě ohně a velikosti krůty. Chcete-li grilování urychlit, obalte celou krůtu alobalem.
4. Po celou dobu grilování krůtu čas od času potřete marinádou. Když je krůta na povrchu hotová, začněte po tenkých plátcích maso okrajovat a konzumovat.
DOBROU CHUŤ !Stejným způsobem můžete připravit na grilu i prase, sele, jehně a podobně.