Co je koření.
Vše co člověk sní, nazýváme oficiálně poživatina. Ty dělíme na potraviny, které dodávají tělu potřebnou energii a látky pro stavbu těla.Druhou skupinou jsou pochutiny. Ty nemají žádnou výživovou hodnotu, ale při přípravě jídel se bez nich neobejdeme. Mají totiž výraznou chuť a vůni, nebo stimulují trávící šťávy a proto potraviny výborně doplňují, některé pochutiny podporují nervovou soustavu (káva, čaj). Mezi pochutiny patří i koření.
Koření se dnes používá především pro úpravu jídel, ale v poslední době se k němu lidé začínají vracet jako k léčebnému prostředku. Díky koření jídlo lépe chutná, voní a je lépe stravitelné. Některé druhy mají i konzervační účinky a brzdí rozklad potravin. Dříve se koření připisovaly nejen léčivé ale někdy i magické účinky.
Proč koření používáme.
Koření se v prvopočátcích používalo hlavně jako lék. Byla mu připisována zázračná moc a používalo se k čarování i obětování bohům. Výroba nápojů lásky a dalších dryáků se bez koření neobešla. Tehdy byla léčivá moc koření velmi využívána a samozřejmě přeceńována.
A k čemu používáme koření dnes?
k odstranění nepříjemného nebo specifického pachu prvotních surovin, nebo již hotových jídel.
• k zesílení vnější přitažlivosti jídla dodáním odpovídajícího zabarvení, vůně.
• k dodání zcela nové vůně, která není vlastní původní surovině a která je typická pro určité koření nebo směs koření.
• k dodání zvláštní, osobité chuti.
• ke zvýšení uchovatelnosti produktu nebo hotových jídel.
• k zušlechtění produktu, ovlivnění jeho struktury. (koření změkčuje maso a naopak zpevňuje rozměklé maso, činí je křehkým a stravitelnějším. Zabraňuje rychlému rozvaření ryb a zkracuje dobu varu – tím umožňuje vyšší uchovatelnost vitamínu)
• dráždivé koření zvyšuje chuť k jídlu, o kterou nás připravují zvýšené teploty v létě.
Účinné látky obsažené v koření.
Rozhodující vliv na charakter koření mají tzv. Sekundární metabolity. Jsou to aktivní nebo také obsahové látky které ovlivňují především chuť, vůni a barvu koření.
Aktivní látky
Alkaloidy– látky které zásadním způsobem ovlivňují některé životní funkce organismu, působí na centrální nervovou soustavu a mají bolest zmírňující, nebo naopak dráždivý účinek. Z koření je obsahuje například černucha, pískavice, pepř, paprika …
Glykosidy – podporují chuť, a proces vstřebávání potravy, sklidňují dýchání a regulují srdeční činnost. Často bývají hořké a mohou být i jedovaté. Jsou obsaženy ve skořici, hřebíčku, zázvoru, badyánu, muškátu…
Saponiny – některé působí proti křehkosti cév, jiné mají močopudné a protizánětlivé účinky, zlepšují vykašlávání, rozpouštějí hleny a mají mírně projímavé působení. Jsou obsaženy v černuše, tymiánu, pískavici…
Hořčiny– podporují tvorbu slin,žaludečních šťáv, zlepšují chuť k jídlu a vstřebávání bílkovin. Mimo to podporují Peristaltiku střev. Peristaltika je pozvolný rytmický pohyb stěn některých dutých orgánů, které slouží k posunování jejich obsahu jedním směrem. Jsou obsaženy v zázvoru, majoránce, routě a puškvorci.
Flavonoidy – působí proti lomivosti kapilár, hypertenzi a asteroskleróze. Velké množství obsahuje např. routa.
Silice – výrazně ovlivňují trávení a dýchání, mají baktericidní, močopudný a sedativní účinek. Jsou obsaženy v pepři, bobkovém listu, badyánu, křenu, vanilce…
Barviva – zlepšují vzhled potravin a tím podporují chuť k jídlu. Nejznámější je karoten, lykopen, xantofyl nebo chlorofyl.
Třísloviny – působí proti průjmu, krvácení, nadměrnému pocení,mají antibakteriální a antivirový účinek. Jsou obsaženy v bazalce, tymiánu, dobromyslu,rozmarýnu…
Fytoncidy – ničí bakterie, viry, plísně a střevní parazity. Jsou obsaženy v cibuli, česneku, křenu, koriandru,rozmarýně, tymiánu….
Vitamíny – látky potřebné ke správné funkci organismu. Jsou nezbytné k normálnímu životu, pocitu zdraví, odolnosti proti nemocem a udržení výkonnosti. Bohužel si je organismus neumí vytvořit, proto je nutné je doplňovat.
Dále koření obsahuje i tzv. Základní látky. Látky které obsahují všechny rostliny, proto že jsou nezbytné pro jejich přežití. Jsou to bílkoviny, tuky, enzymy, organické kyseliny, vláknina a minerální látky.