Zelenina kterou v zimě koupíte jako čerstvou moc dlouho nevydrží a nakonec vypadá asi takhle:
Na fotce vidíte sušenou zeleninu znovu namočenou do vody a čerstvou zeleninu po pár dnech v chladné místnosti.
Sušení potravin je jeden z nejstarších způsobů konverzace a ne jen to. Je i nejpřirozenější a z hlediska zachování nutričních hodnot i nejspolehlivější.
Není to žádná věda. Sušením se sníží obsah vody na méně než 20%. Tím se zabrání bakteriím, plísním a kvasinkám aby se mohly tvořit. K tomu totiž potřebují vodu. A to je celý ten zázrak. Chceme-li vrátit potravině její původní podobu, umožníme ji vodu zase natáhnout zpět.
– Sušená zelenina si zachovává svou chuť a aroma. Neztrácí témě žádné důležité látky, s výjimkou určitého úbytku vitamínu C.
– Sušená zelenina vám při správném skladování neovadne, nehnije, neklíčí, neplesnivý. Naopak dlouho vydrží.
– Sušenou zeleninu nemusíte loupat, škrábat, čistit. Nemá žádný odpad.
– Sušenou zeleninu vždy spotřebujete všechnu, nic nevyhodíte.
– Sušenou zeleninu máte vždy okamžitě po ruce.
– Při sušení nejsou potřeba žádné konzervační látky.
1kg sušené zeleniny nahradí po namočení několik kg té čerstvé, podle druhu.
A jak sušenou zeleninu používat?
Použít ji můžete stejně jako čerstvou, jen musíte počítat s tím, že je třeba jí nechat nějaký čas namočit. Budete-li usušenou zeleninu přidávat až při vaření, počítejte s dobou vaření min.30 – 60min. dle druhu, než se jí vrátí původní, čerstvá podoba. Budete-li chtít dobu varu zkrátit, namočte zeleninu do studené vody alespoň na 20-30min a pak jí teprve vařte. Budete-li ji chtít použít bez vaření, doporučuji kořenovou zeleninu namočit o trochu déle.
Zeleninu skladujte stejně jako koření v dobře uzavřené nádobě. Neukládejte ji do blízkosti tepla a světla.
Tak co? Zkusíte to také?
Naši nabídku najdete zde