O KOŘENÍ SKRZ NA SKRZ
O koření by se toho dalo napsat spoustu. Koření nejen ochucuje pokrmy, ale má plno jiného využití.
• K zesílení vnější přitažlivosti jídla dodáním odpovídajícího zabarvení, vůně.
• K dodání zcela nové vůně, která není vlastní původní surovině a která je typická pro určité koření nebo směs koření.
• K dodání zvláštní, osobité chuti.
• Ke zvýšení uchovatelnosti produktu nebo hotových jídel.
• K zušlechtění produktu, ovlivnění jeho struktury. (Koření změkčuje maso a naopak zpevňuje rozměklé maso, činí je křehkým a stravitelnějším. Zabraňuje rychlému rozvaření ryb a zkracuje dobu varu - tím umožňuje vyšší uchovatelnost vitamínu).
• Dráždivé koření zvyšuje chuť k jídlu, o kterou nás připravují zvýšené teploty v létě.
•Pomáhá nám při léčbě od některých civilizačních chorob. (vysoký krevní tlak, astma, nachlazení, rýma, zácpa, nadýmání...)
•V neposlední řadě je i vhodným dárkem, nebo dekoretivním předmětem.
Koření používáme všichni a každý den. Je to pro nás naprostom běžná věc, bez které se ale neobejdeme. Jako v té pohádce "Sůl nad zlato".