Dobrý den,
Máme pro vás další mňamku, kterou si jednoduše a hlavně během pár minut uděláte doma. Na víc se budete moci pochlubit sousedce s novinkou, která čím dál tím víc proniká do českých kuchyní.
Výroba je velmi jednoduchá a použití široké. Saláty, majonézy, omáčky…
K výrobě nepoužívejte klasický bílý ocet. Je příliš výrazný a nezdravý. Ten si nechte na sterilování zeleniny. Sáhněte raději po vinném a ještě lépe jablečném octě. Do něj nasekejte na drobno bylinky, nebo koření a uzavřete. Nechte louhovat 2-4 týdny a občas ocet promíchejte. Pak přeceďte přes plátýnko a dejte do uzavřené sklenice. Skladujte v temné a chladné místnosti.
Jaké přísady lze použít? Čerstvé nebo sušené bylinky a koření.
Kuličky pepře, bobkový list, chilli papričky, hřebíček, estragon, jalovec, kmín, nové koření, hořčičná semínka, česnek, cibule, kopr, libeček, celerová a petrželová nať, pažitka, meduňka, tymián, oregano, šalvěj, rozmarýn. Vše můžete míchat dle fantazie. Čím větší množství bylinek a koření, tím aromatičtější ocet bude.
Speciální doporučení k výrobě bylinkového octa použijte semena Černuchy nebo-li černého kmínu. Její chuť je něco mezi pepřem a kmínem. Látky které obsahuje působí blahodárně na naše zažívání, žlučník. Při bolestech břicha, proti virům, bakteriím a plísním.
Téměř 300 druhů koření najdete na www.prodejkoreni.cz.
Zuzana Horká