Bylinkové octy

Dobrý den,

Máme pro vás další mňamku, kterou si jednoduše a hlavně během pár minut uděláte doma. Na víc se budete moci pochlubit sousedce s novinkou, která čím dál tím víc proniká do českých kuchyní.

VOŇAVÝ BYLINKOVÝ OCET

ocet
Výroba je velmi jednoduchá a použití široké. Saláty, majonézy, omáčky…

K výrobě nepoužívejte klasický bílý ocet. Je příliš výrazný a nezdravý. Ten si nechte na sterilování zeleniny. Sáhněte raději po vinném a ještě lépe jablečném octě. Do něj nasekejte na drobno bylinky, nebo koření a uzavřete. Nechte louhovat 2-4 týdny a občas ocet promíchejte. Pak přeceďte přes plátýnko a dejte do uzavřené sklenice. Skladujte v temné a chladné místnosti.

Jaké přísady lze použít? Čerstvé nebo sušené bylinky a koření.
Kuličky pepře, bobkový list, chilli papričky, hřebíček, estragon, jalovec, kmín, nové koření, hořčičná semínka, česnek, cibule, kopr, libeček, celerová a petrželová nať, pažitka, meduňka, tymián, oregano, šalvěj, rozmarýn. Vše můžete míchat dle fantazie. Čím větší množství bylinek a koření, tím aromatičtější ocet bude.

Speciální doporučení  k výrobě bylinkového octa použijte semena Černuchy nebo-li černého kmínu. Její chuť je něco mezi pepřem a kmínem. Látky které obsahuje působí blahodárně na naše zažívání, žlučník. Při bolestech břicha, proti virům, bakteriím a plísním.

Téměř 300 druhů koření najdete na www.prodejkoreni.cz.

Zuzana Horká

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Archivy
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky