Jak uvaříte ty nejlepší špagety? Tak v první řadě je třeba říci, že rozdíl kvality v těstovinách prodávaných na našem trhu je obrovský. Rozhodně nedoporučujeme ty nejlevnější. Mrkněte sem. Budete také potřebovat velký hrnec s pokličkou a dostatečně velký cedník. Těstoviny musí mít hodně vody, čím více tím lépe. Je třeba, aby se ve vodě...
TYMIÁN Jeho aromatická vůně a ostřejší jemně hořká chuť se výborně hodí do tučných jídel, usnadňuje trávení. Koření se s ním různé omáčky, zvěřina, ryby, vepřová i skopová masa, ale také sýry. Rovněž jej lze přidat na pizzu, těstoviny, luštěniny nebo jen tak do zeleniny či mletého masa. Toto zboží najdete v naší nabídce...
ŠALVĚJ Její silně aromatická vůně a její mírně nahořklá balzámová chuť způsobují, že se příliš nesnese s ostatním kořením. Proto je nejlepší ji používat v pokrmech jako dominantní bylinu. Hodí se do směsi ke grilování. Lze jí ochutit tučná a těžká jídla, protože výborně usnadňuje jejich trávení. Klasická doména šalvěje je kořenění ryb (především úhoř...
ROZMARÝN Jeho silně kořeněné aroma a pikantní chuť připomínající kafr jsou velmi oblíbené ve francouzské a italské kuchyni. Vyhledávaný je při přípravě grilovaných mas, k pečenému jehněčímu nebo skopovému. Šmrnc dodá rozmarýn i pokrmům z brambor, ryb a mořských plodů. Jemně dokoření polévky a omáčky, ale také zeleninu jako cukety, lilek nebo rajčata. Toto...
NOVÉ KOŘENÍ Toto koření je dnes používáno hlavně ve skandinávské kuchyni, ale nejen tam. Jeho peprná kořeněná, ale mírně nasládlá chuť se využívá k marinování a nakládání ryb, vepřového i hovězího masa. Přidává se do omáček a polévek. Okořenit jím můžeme i červené zelí, výborně chutná také v domácích paštikách. V mletém stavu se přidává...
MUŠKÁTOVÝ OŘECH Jeho mírně hořké, ale kořenité aroma zjemňuje bramborové a zeleninové pokrmy. Výborně chutná v ragú nebo v jídlech se zapečeným sýrem jako například v lasagních. Užívá se ale i do sladkých jídel a dezertů jako ovocných kompotů, vánočního cukroví, perníčků a štól. Toto zboží najdete v naší nabídce e-shop.
MUŠKÁTOVÝ KVĚT Na rozdíl od muškátového oříšku má muškátový květ palčivější aroma, jež se využívá k přípravě rybích pokrmů, zejména rybích polévek. Ani hovězí, zeleninové a bramborové pokrmy nemusí zůstat zkrátka, muškátový květ se k nim také báječně hodí. Stejně jako ořech, i květ se používá do vánočního cukroví a pečiva. Toto zboží najdete...
JALOVEC Toto trpce nasládlé koření používáme ke skopovému masu a zvěřině (například do jeleního guláše), do marinád, gulášů, pokud jim chceme propůjčit „divokou“ příchuť, při pečení drůbeže, nakládání zeleniny a ryb. Před přípravou můžeme plody jalovce rozdrtit, aby se pak lépe uvolnila vůně. Velmi dobře se kombinuje s česnekem nebo s koriandrem (při uzení). V...
HOŘČIČNÉ SEMÍNKO Úlohou hořčice je vyvolat chuť k jídlu a podpořit trávení. Během trávícího procesu ulehčuje krevnímu oběhu. Proto se přidává i do grilovacích směsí na maso a ryby, ke konzervaci ovoce , zeleniny a hub. Obsahuje glykosidy, které pomáhají při vstřebávání minerálních a dalších látek. Lidové léčitelství zná hořčici jako prostředek k léčbě revmatizmu...
FENYKL Fenykl je znám především ve francouzské a italské kuchyni. Jako koření se používá hlavně do pokrmů z tučnějších ryb jako je makrela nebo losos, rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, do salátů, k dušeným masům, zejména vepřovému jehněčímu. Semena se používají při konzervaci zelenin (červená řepa nebo okurky), při výrobě likérů...