Co grilovat, jak grilovat, v čem grilovat, pro koho grilovat!

grilovaný steakTakové dobroty si jistě rádi uděláte s přáteli a s rodinou doma na grilu. To, co k tomu budete potřebovat mimo základní suroviny je koření. Jaké ale v té nekonečné řadě vybrat.

po

isCA5N8MZCisCACRZG8Z

 

 

Na maso, které grilují Češi nejraději, se dá použít celá škála kořenících směsí. Na méně tučné maso (drůbež, ryby, králík) vybírejte směsi obsahující bylinky a zelené druhy koření, které mohou být pochopitelně doplněny některým druhem klasického koření, jako je třeba paprika nebo pepř. Bylinky nám zjemní a obohatí chuť masa. Na masa tučná ( vepřové, skopové) se hodí spíše směsi obsahující koření, které dělá jídlo lépe stravitelné a působí proti nadýmání- majoránka, bazalka, kmín, koriandr, estragon, pepř, saturejka, .grilovana zelenina Na hovězí a divočinu použijte určitě kořenící směsi přímo míchané na tento druh masa. Hovězí potřebuje především pepř, zvěřina zase jalovec a bobkový list.

Na grilovanou zeleninu je ideální kořenící směs z bylinek, zeleného koření a sušené zeleniny. Žádné výrazné a pikantní koření. Zelenina má jídlo odlehčit. Určitě doporučuji saturejku, která už ve směsích je, nebo ji tam prostě trochu přidejte. Působí proti nadýmání, což je u zeleniny někdy problém.grilované houby

Na grilované houby to s kořením moc nepřehánějte. Úplně bude stačit, když je lehce osolíte, nebo je ugrilujete jen tak bez koření. Rozhodnete-li se je grilovat společně se zeleninou, bylinkové směsi jim nijak neublíží. grilovaný sýrgrilovane tofu

Grilovaný sýr a tofu – je pochoutka, kterou si určitě občas dopřejte. Sýr je většinou sám o sobě ochucený, tak že není třeba jej nijak zvlášť dochucovat. Určitě můžete ale použít nějakou grilovací směs s paprikou, případně opět směs obsahující bylinky a zelené koření. U tofu je třeba použít nějakou výraznější kořenící směs, aby dostalo chuť. Klidně sáhněte po směsi na maso.grilovaný ananas

Grilované ovoce bude výborným doplňkem vaší hostiny. Doporučuji především ananas, který ulehčí vašemu přejedenému žaludku.grilované párky

Uzeniny jsou také mezi Čechy při grilování velmi oblíbené a málo kdo je před tepelnou úpravou dochucuje. Ale potřete si obyčejný párek, nebo klobásu grilovacím či jiným kořením na masa smíchaným s olejem. Určitě to bude pro váš mlsný jazýček spestření.

Další na co hospodyňka myslí při nákupu koření je , kdo bude koření konzumovat.

 

Mužská část  sedící okolo grilu dá nejspíš přednost ostřejší chuti a není to jen o té chuti.  Pepř podporuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá proti nadýmání. Mimo to  stimuluje činnost srdce a pohlavních orgánů. V dávných dobách jej dokonce církev kvůli tomu zakazovala používat.  Účinky chilli které pálivé směsi většinou obsahují by vydaly na samostatný článek , který na tomto webu také najdete

Ve zkratce však můžu říct, že chilli podporuje vylučování trávících šťáv a tím zlepšuje stravitelnost  tučných a těžkých pokrmů, snižuje hladinu cukru v krvi. Velice doporučuji  přečíst si článek o chilli papričkách zde. Zatím co dámy až na pár výjimek, upřednostní chuť lehce pikantní, nebo nepálivou. Pro pány tedy vybereme směsi, které obsahují především chilli a pepř.

Pro dámy zvolíme směsi, které toto koření neobsahuje, nebo jej obsahuje jen malé množství. Určitě se najdou dámy, které milují ostrá jídla. Obecně však platí, že pro dámskou část se hodí grilovací směsi lehce nepálivé  až lehce pikantní. Neurazíme ani pokrmem ochuceným bylinkami.

Dětem, mladším dochuťte jídla při grilování raději bylinkami jako je třeba petržel, majoránka, libeček, bazalka… Někteří malý labužníci milují ostrá jídla, ta by jim však mohla podráždit sliznici, případně vyvolat zvracení. Proto ostré koření dětem v žádném případě nedoporučuji. Také muškátový oříšek je zcela nevhodný. Dětem může působit ospalost až halucinace.

A jak tedy koření při grilování použít?

Syrové maso je třeba před grilováním tzv. naložit. Můžeme koupit už hotovou marinádu, nebo rozmíchat suchou marinádu s pivem a olejem dle návodu na sáčku Nezapomeňte řádně vyšlehat do kašičky. Máme-li jen klasickou kořenící směs, připravíme ji takto.

Do misky dáme koření odhadem tak 1 zarovnanou kávovou lžičku na plátek masa, přidáme trochu oleje a trochu piva, vína. Alkohol při tepelné úpravě vyprchá, tak že takto připravenou marinádu mohou i děti. Vše řádně rozmícháme metlou. Maso rozdělíme na takové kousky, které chceme dávat hostům na talíř a potřeme je marinádou pomocí mašlovačky. Pro usnadnění můžeme maso do marinády ponořit, ale jen opravdu na velmi krátkou dobu. Nepotřebujeme maso obalené hromadou koření, která utlumí jeho chuť. Pak už jen naskládáme maso do misky a dáme do lednice odležet aspoň na 2hod. Maso v lednici zkřehne a natáhne chuť koření.

Zeleninu není třeba nakládat dopředu. Bdete-li ji dusit uzavřenou v alobalu, stačí ji promíchat se suchým kořením a malou kapkou pleje, který koření udrží tam, kde má být. Budete-li zeleninu grilovat podobně jako maso, rozmíchejte koření s trochou oleje a zeleninu jím na grilu potírejte. Do směsi můžete dít kapku piva, ale opravdu jen tak, aby vám ze zeleniny neztékala.

Sýr nejlépe ugrilujete v alobalu. Když se stane že vyteče, alobal vše zachrání. Koření na sýr opět můžete smíchat s kapkou oleje a sýr jím potřít. Ani u sýra není třeba marinovat dopředu.

Tofu– doporučuji potřít marinádou z koření a oleje a nechat aspoň 1hod. v ledničce.

A na čem grilovat?

Na tom, co máte doma. Gril, kámen, ohniště…. K tomu aby se člověk dobře najedl, nepotřebuje supergril za desetitisíce. U nás se griluje na kameni, což má výhodu v tom, že Šťáva tolik neodkapavá a jídlo zůstává šťavnaté. Myslím ale, že podobnou službu zvládne i hliníkový grilovací tácek. Na chaloupce máme  mřížku zavěšenou na železné tyči a také to stačí.

 

 

 

Komentáře
  1. Alan Urbánek napsal:

    Staňko, tak to máte docela štěstí, ten váš gril vypadá aspoň normálně. Moje dcera přitáhla na chatu tuhle růžovou příšeru: http://www.galo.cz/3699-prenosny-mini-gril-bbq-party-ruzovy.html.
    Musím tedy přiznat, že jediné, co mi vadí, je ta růžová barva. Griluje se v něm jinak dobře (zatím jsme to vzládli jen dvakrát). Takže doufám, že alespoň zevnitř ho brzy začoudíme…

  2. Kořenářka napsal:

    Grilovat na pořádném grilu je rozhodně pohodlnější, souhlasím. Ale ugrilovat dobré maso se dá určitě i bez něj.

  3. Lubos Havir napsal:

    Správná směs bez správného grilu je k ničemu 🙂 Doporučuji grily od Weberu – http://www.grilovani.cz/grily-weber/ 🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Archiv
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky